Профспілки
районів області
Новини ФПО


ІНФОРМАЦІЙНА ДОШКА

Головна / Правова допомога та охорона праці / Охорона праці / На допомогу профспілковому активу. Рекомендації щодо змісту розділу "Охорона праці" в колективному договорі. УГОДІ)
 

На допомогу профспілковому активу. Рекомендації щодо змісту розділу "Охорона праці" в колективному договорі. УГОДІ)

На допомогу профспілковому активу


РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗМІСТУ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ» У КОЛЕКТИВНОМУ ДОГОВОРІ (УГОДІ)

     Вимогами законів України “Про охорону праці” та “Про колективні договори і угоди”, які передбачають, що здійснення комплексних заходів щодо організації здорових і безпечних умов праці, визначення обов’язків сторін, а також реалізація працівниками своїх конституційних прав і соціальних гарантій на охорону праці забезпечуються насамперед через положення колективного договору (угоди).

    На першому етапі роботи - підготовчому періоді, дається об’єктивна оцінка виконанню попередніх зобов’язань з охорони праці, а також забезпечується збір і вивчення пропозицій працівників, спеціалістів і профспілкового активу на наступний період, здійснюється аналіз результатів атестації робочих місць, стану безпеки та умов праці і причин виробничого травматизму, професійні та виробничо обумовлені захворюваності, на основі яких розробляється проект найбільш ефективних профілактичних заходів з охорони праці з економічними розрахунками, виконавцями робіт, порядку фінансування та матеріально-технічного забезпечення, що є основою комплексних заходів з охорони праці.

    Визначити обсяг фінансування витрат на охорону праці у розмірі не нижче нормативів, що передбачаються ст.19 Закону України «Про охорону праці». При формуванні колективного договору слід враховувати зобов’язання визначені у Генеральній, Галузевій та Регіональній Угодах.

   У текстовій частині необхідно передбачити гарантії пільг та компенсацій, що передбачені для працівників чинним законодавством і повинні вважатися мінімальними, обов’язковими для надання при будь-яких умовах. Водночас, якщо підприємство має певні економічні можливості, ці нормативні пільги та компенсації можуть перевищуватися та надаватися працівникам у більш значних розмірах на підставі додаткових зобов’язань за колективним договором.

   Усі пільги і компенсації, що планується надавати працівникам понад вимог чинного законодавства, викладаються чітко, без подвійного тлумачення, з визначенням конкретних осіб або групи осіб (робочих місць, професій).

  Під час формування зобов’язань щодо забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту (далі ЗІЗ) особливу увагу слід звернути на вимоги чинного законодавства про необхідність видачі ЗІЗ додатково до існуючих норм у випадках, коли цього вимагають фактичні умови праці (норми видачі спецодягу, спецвзуття та ЗІЗ додаються окремим додатком).

  Колективний договір обов’язково повинен містити заходи захисту прав і соціальних інтересів осіб, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, а також утриманців та членів сімей загиблих. При цьому, виконуючи вимоги частини другої ст. 9 Закону України “Про охорону праці”, передбачити, за можливості, додаткові виплати та пільги для потерпілих та членів сімей загиблих на виробництві працівників за рахунок власних коштів роботодавця, окрім обов’язкових, які здійснює Пенсійний фонд.

   В якості захисту постраждалих при ДТП одним із пунктів колдоговору є необхідність укладення договору між роботодавцем та працівниками або розробленого порядку використання (найму) в інтересах підприємства особистого автотранспорту, що суттєво впливає на кваліфікацію нещасних випадків.

  Передбачити Правилами внутрішнього трудового розпорядку порядок відсторонення від роботи працівника, який знаходиться у стані алкогольного сп’яніння.

  Рекомендується також до обов'язків адміністрації включити пункт про забезпечення фінансування навчання представників профспілок з охорони праці згідно з п.п. 16, 17 Порядку навчання представників профспілок з питань охорони праці.

  Однією із найважливіших частин колективного договору повинні бути комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам (комплексні заходи). Вони формуються в основному згідно Переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат, затвердженому постановою КМУ від 27.06.2003 № 994 (із змінами згідно Постанови КМУ від 30.03.2011 №321).

  Комплексні заходи викладаються окремим додатком до колективного договору.

  Окрім комплексних заходів з питань охорони праці до колективного договору повинні бути додані такі основні додатки у вигляді Переліку професій і посад яким:

  • призначаються пенсії на пільгових умовах згідно Списків №1 та №2;
  • призначаються надбавки і доплати до посадового окладу;
  • надається право на додаткову оплачувану відпустку понад норм, визначених законодавством, у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці;
  • надається право на скорочену тривалість робочого тижня понад норм, визначених законодавством, у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці;
  • забезпечується безоплатне лікувально-профілактичне харчування;
  • зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці, які мають право на одержання безоплатно молока або інших рівноцінних йому харчових продуктів;
  • безоплатно, у відповідності до норм видається спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту;
  • безоплатно понад установлені норми видається спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту;
  • у зв’язку із шкідливими умовами праці надаються оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення;
  • безоплатно видається мило у зв’язку з виконанням робіт, пов’язаних із забрудненням;
  • безоплатно видаються знешкоджуючі засоби, захисні креми тощо у зв’язку з можливою дією на шкіру шкідливих речовин;
  • забезпечується безоплатна газована підсолена вода;

    Примітка:

  Кількість додатків може бути зменшена, або збільшена в залежності від виробничої діяльності підприємства, установи, організації та на необхідності їх наявності.

 Олександр Волинець

Головний технічний інспектор праці

Апарату ФПО                                          

    Ь

 
 
 
Банер
 
Банер
 
Банер
 
Банер
Copyright(C) 2010. Федерація профспілок Вінницької області
Всі права захищені.
Дизайн та розробка:
Студія memCrab